A Másik – kiállításrendező
 

Évezredes hiedelmek, végzetes téveszmék, kulturális sokszínűség
A kiállítás a Genfi Néprajzi Múzeum alapötletét követve, a faji, etnikai előítéletek lebontására és a rasszizmus ideológiájának megcáfolására helyezi a hangsúlyt.
 

Az múló idő ellenére ezek az ideák még mindig érvényesek, különös aktualitással válaszolnak a mai modern társadalmak kulcsfon-tosságú kérdéseire.
Utazásra kalauzol a kultúrák sokféleségének birodalmában, miközben azt is bemutatja, milyen sokféle csapda, akadály áll a Másikkal való találkozás útjában.
 

Ennek a történetnek az utolsó fejezetét ma írjuk, és ez az együttélésről szól.
Arra szólítja fel a látogatót, hogy szembesüljön az emberi kapcsolatok komplexitásával. Genfi és budapesti, valamint más európai múzeumok gyűjteményeiből származó bőséges és színes etnográfiai gyűjteményt, korabeli dokumentumokat, kortárs művészeti alkotásokat mutat be.
 

Ez az utazás segít megérteni, hogy ha megtanuljuk kívülről, némi távolságtartással szemlélni magunkat, könnyebben el tudjuk fogadni a másikat, és megfordítva, szükségünk van a másikra ahhoz, hogy elfogulatlanabb képet tudjunk alkotni saját magunkról.
 

A Másik a Musée d’ethnographie de Geneve (MEG), a Néprajzi Múzeum és az Artemisszió Alapítvány közös kiállítása a MEG alapötlete nyomán.
 

forrás: www.neprajz.hu